LIPOAKTIV

LIPOAKTIV je kubanski Policosanol koji sadrži mešavinu 8 primarnih alifatnih alkohola visoke molekularne težine, prečišćenih iz voska šećerne trske.

LIPOAKTIV je potpuno prirodni preparat koji se na Kubi primenjuje pod imenom PPG-Ateromixol.

Kao dodatak ishrani Lipoaktiv deluje na:

  • Snižavanje nivoa holesterola, gde policosanol smanjuje nivo LDL-a (loš), a povećava nivo koncentracije HDL-a (dobrog) holesterola.
  • Sprečavanje slepljivanja krvnih pločica (trombocita), izrazito antitrombotsko i antioksidantno dejstvo.
  • Značajno poboljšava sastav i stabilnost aterosklerotskog plaka.
  • Kod erektilne disfunkcije izazvane zbog kardiovaskularnih problema i dijabetesa tip II.

Profesor Doktor Nebojša Tasić o LIPOAKTIVU

LIPOAKTIV-Policosanol

Prirodni preparat dobijen iz voska šećerne trske predstavlaja mešavinu 8 primarnih alifatnih alkohola visoke gustine.

Nema kontraindikacija

Nema negativnih uticaja na krvni pritisak, puls, biohemijske analize krvi, hematologiju, serumske elektrolite ni povratni efekat nakon korišćenja.

LIPOAKTIV deluje na:

Kliničke studije su dokazale da LIPOAKTIV- Policosanol ima dejstvo snižavanja lipida kod ispitanika koji imaju hiperholesterolemiju, hiperholesterolemijom tip II, kod žena u postmenopauzi sa višestrukim faktorima rizika, kod starijih osoba sa hiperholesterolemijom, sa disfunkcijom jetre i kod dijabetesa tip II.

LIPOAKTIV- Policosanol smanjuje koncentraciju ukupnog holesterola i LDL (lošeg) holesterola u korist HDL (dobrog) holesterola u proseku za 23,7%.

LIPOAKTIV- Policosanol (10– 20 mg/dnevno) smanjuje nivo LDL-a u serumu i ukupni holesterol u zavisnosti od doze, s tim što se postiže najbolji efekat sa 20 mg dnevno. Ujutru 1 tableta od 10 mg i uveče jedna tableta od 10 mg.
Preparat deluje nakon 8 do 12 nedelja terapije i prekid terapije nema povratni efekat.

Studije sprovođene na Kubi sa osobama sa HC Tip II i dijabetičarima tip 2, pokazale su da LIPOAKTIV- Policosanol ima antitrombotsko dejstvo kad se daje u dozama koje su delotvorene za hipolipidemiju (10 i 20 mg dnevno). Ako se LIPOAKTIV- Policosanol uzima u pojedinačnim ili ponovljenim dozama, inhibira agregaciju trombocita različitim agonistima kao što su epinefrin, ADP, kolagen i arahidonska kiselina.
Dokazano je da je LIPOAKTIV-Policosanol u dozama od 20 mg dnevno tokom 8-12 nedelja smanjio koronarna, kardiovaskularna, cerebrovaskularna oboljenja, kao i ukupne neželjene efekte i smrtnost kod starijih osoba. Takođe je dokazano da je kod osoba srednjih godina smanjio sve vaskularne probleme, kao i sve uzroke za hospitalizaciju.

LIPOAKTIV –Policosanol u dozama od 10 i 20 mg dnevno, u periodima od 10 nedelja do dve godine je uvećao inicijalnu i apsolutnu distancu klaudikacije (pojavu bola, hramanja i utrnulosti u jednom ili oba donja uda) kod osoba sa intermitentnom klaudikacijom. Pored toga, policosanol je značajno poboljšao simptome donjih ekstremiteta (bol, hladnoća, parestezija) i indeks sistolnog pritiska, što je najbolji marker periferne ateroskleroze.

LIPOAKTIV -Policosanol 10 mg dnevno koji se uzima u dužem roku (20 meseci), osim što deluje na snižavanje holesterola, dovodi do funkcionalnog poboljšanja i poboljšanja u ishemiji kod osoba sa koronarnom bolešću i smanjuje učestalost restenoze kod gojaznih osoba koji su podvrgnuti koronarnoj revaskularizaciji.

Doza LIPOAKTIVA -Policosanola od 5 i 10 mg dnevno u toku 24 nedelje, povećala je sposobnost za obavljanje složenijih aktivnosti bez osjećanja umora, dispneje, tahikardije, znojenja i prekordijalnog bola.
Studija koja je sprovedena na 1.470 starijih osoba dokazala je da terapija LIPOAKTIVOM- Policosanolom 5 – 10 mg dnevno od 3 godine, smanjuje učestalost ozbiljnih neželjenih događaja, kao što su vaskularni, koronarni, cerbrovaskularni i ukupnu smrtnost u odnosu na placebo.

Studija je pokazala da je LIPOAKTIV- Policosanol smanjio progresiju karotidnih lezija, u odnosu na placebo. Dve otvorene studije sprovedene sa osobama koji su imali ishemijski moždani udar, pokazale su da LIPOAKTIV-Policosanol (20 mg dnevno, 5 godina), osim što je umanjio CT, poboljšao je oporavak posle moždanog udara, koji je evaluiran prema kanadskoj skali. U toku monitoringa ispitanika, nijedan nije preminuo, a samo jedan ispitanik je ponovo imao moždani udar.
Dve randomizirane studije, duplo slepe, pokazale su da osobe sa ishemijskim moždanim udarom, koje su uzimale LIPOAKTIV- Policosanol od 20 mg dnevno tokom 6 meseci, imale su bolji neurološki oporavak.

Vaskularna demencija se u većini slučajeva javlja kod ishemije mozga i bolesti malih krvnih sudova. Rizični faktori za pojavu vaskularne demencije su: starost, hipertenzija, povišen holesterol, dijabetes i pušenje. Simptomi i znakovi su: poremećaj u motorici, problem sa raspoznavanjem i govorom, a kod značajnog broja bolesnika javljaju se i emocionalni poremećaji. Ovi problemi se obično javljaju u dužem vremenskom intervalu od 5 do 10 godina. U petogodišnjim studijama sprovedenim na Kubi (sa ukupno 6.611 ispitanika, od toga 3.002 u kontrolnoj grupi i 3.609 lečenih) pokazana je značajno manja učestalost hospitalizacije u jedinicama specijalne nege u grupi pacijenata koja je lečena Lipoaktivom („Policosanol“-om) u odnosu na kontrolnu grupu.
Za probleme vaskularne demencije se preporučuje uzimanje Lipoaktiva u dozama od 10mg u dužem vremenskom periodu (minimum 6 meseci).

Erektilna disfunkcija je stanje u kom muškarac ne može postići ili zadržati erekciju dovoljno čvrstu za seksualni odnos.
Uzroci erektivna disfunkcije mogu biti psihičke i fizičke prirode. Prvoj grupi pripadaju razlozi koji su povezani sa mentalnim stanjem organizma, dok u drugu grupu spadaju oni koji su vezani za fiziologiju, odnosno organske uzroke. Kod ove grupe problema, kao najčešći uzrok se navodi manjak protoka krvi, koji je vezan sa kardiovaskularnim problemima.
LIPOAKTIV-Policosanol je „čistač“ krvnih sudova i kapilara i kao takav omogućava prirodan protok krvi i značajno povećava prokrvljenost polnog organa.
Preporučena doza je 10 mg dnevno pre spavanja u dužem vremenskom periodu do postizanja zadovoljavajuće erekcije.
Izuzetna sigurnost, bez neželjenih efekata.

Više o LIPOAKTIVU i dejstvo

Holesterol je u hemijskom smislu alkohol velike molekulske težine koji se stvara u jetri, a može nastati i u sluzokoži creva i u nadbubrežnim žlezdama.
Holesterol je sastavni deo svih ćelija i igra bitnu ulogu u funkcionisanju čitavog organizma. Od vitalnog je značaja za normalnu funkciju tela. Proizvodi ga uglavnom jetra, a krvotokom se transportuje tako što se veže za proteine.
Holesterol se nalazi u svim ćelijama organizma i ima brojne funkcije, uključujući izgradnju telesnih ćelija. Veoma je rasprostranjen u svim ćelijama organizma, a naročito u nervnom tkivu. Holesterol je potreban za izgradnju ćelijskih membrana i sintezu svih hormona koji nam omogućavaju pravilan razvoj i život.
Muškarci su ugroženiji od žena, jer muški polni hormon snižava nivo „korisnog“ HDL holesterola koji odstranjuju masne naslaga sa zidova krvnih sudova.
Ustanovljeno je da oko 2/3 holesterola nastaje sintezom u organizmu (kod odrasle osobe oko 800-900 mg na dan), a svega 1/3 se unosi hranom. Javlja se u životinjskim mastima, ali ne i u biljnim. S obzirom na sposobnost organizma da ga stvara u velikim količinama, dovoljno je da se hranom unese oko 150-300 mg na dan.
Holesterol se iz organizma uklanja preko žuči, perutanjem kože, mala količina se gubi urinom, dok žene koje doje, gube nešto holesterola i preko mleka.

U krvi se holesterol transportuje tako što se veže za proteine gradeći lipoproteine. Prema gustini lipoproteini se dele na LDL- lipoproteini male gustine i HDL- lipoproteini velike gustine.
LDL– lipoproteini male gustine ili tzv. loš holesterol. Kada je nivo LDL holesterola povišen, LDL počinje da se lepi za unutrašnju površinu krvnih sudova, čime ih sužava i smanjuje njihovu elastičnost. Ova pojava se zove ateroskleroza. Sužavanjem arterija povećava se šansa da dođe do srčanog ili moždanog udara. Zbog ovog razloga se LDL holesterol naziva lošim.
HDL– lipoproteini velike gustine ili tzv. dobar holesterol. HDL uklanja holesterol iz zidova arterija i vraća ga nazad u jetru, gde se razlaže i kroz creva izbacuje iz organizma. Uklanjanjem holesterola sa zidova krvnih sudova, sprečava se ateroskleroza i time se smanjuje rizik od pojave srčanog ili moždanog udara. Sa porastom HDL-a smanjuje se količina lošeg holesterola u krvi.
.

Normalni nivo holesterola u krvi je između 175 i 200 mg/dl. Nivo između 200 i 240 smatra se umereno rizičnim, a preko 240 visokorizičnim.
Danas 56% svih uzroka smrti dešava se zbog ateroskleroze, a preko 85% invaliditeta nastaje kao posledica infarkta i moždanog udara. Zato je važno kontrolisati nivo holesterola u krvi.

Šećerna bolest je sama po sebi kardiovaskularni faktor rizika i tu često dolazi do poremećaja metabolizma masti. Koronarne komplikacije kod dijabetičara počinju vrlo rano čak i 12 do 15 godina pre manifestacije bolesti. Studije engleskih lekara pokazuju da 15% novootkrivenih dijabetičara tipa 2 već u startu ima koronarnu bolest.
Kubanski lekari su lipoaktiv uveli u indikacije za sekundarnu prevenciju , odnosno u slučajevima gde oboljenje već postoji.

Statini su najprofitabilniji lekovi u istoriji farmaceutske industrije. Statini rade tako što inhibiraju enzim (HMG-CoA reduktaza) koji je potreban za stvaranje holesterola, adrenalina, seksualnih hormona i proteina pamćenja, ali i za održavanje ćelijske energije. Pored ovog dokazano je da statini izazivaju sniženje koenzima Q10 u organizmu čak i do 40%. Koenzim Q10 i holesterol nastaju sličnim putem biosinteze na istom metaboličkom putu. Nedostatak koenzima Q10 izaziva slabljenje imuniteta i fizički umor, dovodi do problema u koncentraciji i pamćenju i ubrzavanju procesa starenja ćelija.
Statini ograničavaju prirodnu proizvodnju koenzima Q10 koji je od vitalnog značaja za zdravlje mišića i dugovečnost, a srce je jedan od najvećih mišića u telu. Statini ometaju dostupnost vitamina K2 (menakinon) koji je ključan za dobro zdravlje kardiovaskularnog sistema, kao i zdravlja kostiju.
U 2012. godini FDA ( Američka federalna agencia za lekove) je konačno bila primorana da objavi nova upozorenja za statine koji izazivaju gubitk pamćenja, bol i slabljenje mišića i povećanog rizika za dijabetes.
Nova istraživanja su pokazala da korelacione veze upotrebe statina i kalcifikacije koronarnih arterija i aorte.
Detaljna istraživanja su sprovedena 2010. i 2011. godine (čiji istraživanja su objavljena u LANCET-u, vodećem svetskom medicinskom časopisu i The Journal of the American Medical Association) potvrđeno je da statini povećaju rizik oboljevanja od dijabetesa.

Oboljenja krvnih sudova

LIPOAKTIV deluje na aterosklerotični plak tako što poboljšava njegov sastav i stabilnost. Ovo je dokazano u kliničkom ispitivanju u kom je učestvovalo 27.879 pacijenata. Polikosanol efikasno smanjuje nivo lošeg holesterola (LDL) i povećava nivo dobrog holesterola (HDL). Na taj način čisti krvne sudove i smanjuje rizik od dobijanja ateroskleroze. Upravo ova klinička ispitivanja upućuju na korišćenje LIPOAKTIV tableta, jer imaju snažno dejstvo u borbi protiv ateroskleroze.

LIPOAKTIV čisti arterije, reguliše optimalan nivo holesterola i povećava elastičnost krvnih sudova.

Kod problema sa aterosklerozom LIPOAKTIV se preporučuje u dozi od 20 mg dnevno, pre spavanja. Lipoaktiv, osim što deluje na snižavanje holesterola, dovodi do funkcionalnog poboljšanja i poboljšanja u ishemiji kod osoba sa koronarnom bolešću i smanjuje učestalost restenoze kod gojaznih osoba koji su podvrgnuti koronarnoj revaskularizaciji.

ANEURIZMA je proširenje nekog krvnog suda najčešće arterije, do koga dolazi zbog postepenog smanjivanja čvrstine i elastičnosti zidova krvnih sudova. Najčešće se javlja na aorti – glavnoj i najvećoj arteriji u organizmu, ali i na arterijama glave i udova. Obično nema simptoma sve dok ne pukne ili se proširi, pa se tada javlja bol na strani na kojoj se aneurizma nalazi.
Može da dovede do krvarenja, bola pa čak i smrti.

ARTERIJSKA EMBOLIJA nastaje kada se čestica , poput ugruška krvi, naslaga holesterola, otkine od arterijskog zida ili vazdušnog mehura, ona putuje kroz arterije. Ukoliko pronađe svoj put do male arterije unutar mišića pa je delimično ili potpuno blokira, uzrokuje blagi bol unutar mišića koji traje nekoliko sati. Međutim, ako ova čestica dođe u koronarnu arteriju, koja srce snabdeva krvlju, može doći do srčanog udara.

Oboljenja srca

Srce sadrži tanak sloj koji oblaže njegovu unutrašnjost i koji se naziva endokard. Srednji sloj srca se naziva miokard (mišićni sloj koji se kontrahuje), a kesa koja obavija srca se naziva perikard i u njoj se nalazi mala količina tečnosti koja služi da podmazuje spoljašnjost srca.

ANGINA je bolest koronarnih arterija srca. Nastaje zato što su arterije sužene, a najčešći uzrok njihovog suženja je ateroskleroza. Javlja se nelagodnost u rasponu od blagog pritiska do jakog bola u grudima, koji može da se raširi do levog ramena, leve ruke… Javlja se zadihanost, znojenje, muka, povrćanje, nesvestica. Na primer, trčanje za autobusom može pokrenuti napad angine.

SRČANI UDAR se događa kada krvni ugrušak blokira protok krvi kroz koronarne arterije- krvne žile koje hrane krvlju srčani mišić. Dolazi do iznenadnog i jakog bola ispod grudne kosti, ponekad praćenim znojenjem, mukom, povraćanjem. Bol se može proširiti na vrat, vilicu i leđa.

Simptomi su: umor, zadihanost, vrtoglavica, bol u grudima, nenormalan srčani ritam, natečeni zglobovi.

Najupečatljiviji simptomi su: umor, kašljanje, zadihanost, ubrzani otkucaji srca, osetljivost na hladnoću, oticanje nogu.

ENDOKARDITIS predstavlja zapaljenje unutrašnjeg sloja srca, endokarda, koji obavija kompletnu untrašnjost srca i srčane zaliske Simptomi endokarditisa su: povišena telesna temperatura i groznica, prekomerno znojenje,gubitаk težine i apetita, umor i slabost, otoci stopаlа, nogu, stomаka.

EREKTILNA DISFUNKCIJA je stanje u kom muškarac ne može postići ili zadržati erekciju dovoljno čvrstu za seksualni odnos.
Uzroci erektivna disfunkcije mogu biti psihičke i fizičke prirode. Prvoj grupi pripadaju razlozi koji su povezani sa mentalnim stanjem organizma, dok u drugu grupu spadaju oni koji su vezani za fiziologiju, odnosno organske uzroke. Kod ove grupe problema, kao najčešći uzrok se navodi manjak protoka krvi, koji je vezan sa kardiovaskularnim problemima.

Dostupno odmah!

Najbolje od kubanske medicine