KUBANSKA MORINGA
Od svih postojećih biljaka na planeti MORINGA oleifera spada u najlekovitiju, najhranljiviju i najkorisniju biljku na svetu.

10 NAJVAŽNIJIH ZDRAVSTVENIH VREDNOSTI MORINGE
Moringa nema šećera ni ugljenih hidrata i idealna je za dijabetičare tipa 1 i tipa 2. Dijabetes često prouzrokuje cirkulatorne probleme, a moringa sadrži veliki broj anti upalnih agenasa kojim ublažava te probleme. Podržava normalni nivo šećera u telu.
Ona sadrži vrhunski antioksidans ZEATIN, koji ima moćna svojstva protiv starenja. Sprečava slobodne radikale, koji izazivaju starenje ćelija i sprečava nagomilavanje makromolekularnih oštećenja u ćelijama. Moringa sadrzi 1000 puta više Zeatina od bilo koje druge biljke. Hlorofil koji ima moringa podmlađuje na ćelijskom nivou i regulise PH vrednost. Upale niskog nivoa nalaze se u osnovi starenja i bolesti povezane sa starenjem. Moringa sadrzi 36 moćnih antiupalnih jedinjenja.
Zahvaljujući esencijalnoj aminokiselini TRIPTOFANU dolazi do prirodnog povećanja hormona sreće seratonina i endorfina. Ako ih imate premalo organizam šalje signale poput bezvoljnosti, glavobolje i nesanice.
Bol upozorava da nešto nije uredu u organizmu i da treba pronaći uzrok. Moringa otklanja bol bez kontraindikacija za organizam i stvaranja zavisnosti. Zahvaljujći velikom broju fitonutricijenata moringa direktno mobiliše i inhibira enzime koji oslobađaju od bola i upalnih procesa.
Svakodnevno naše telo neutralizuje ili eliminiše sve ono što može oštetiti naše ćelije ili tkiva, tj.otrovie. Oni vode ka bolestima i hormonskoj neravnoteži i slabe funkciju imunološkog sistema. Otrovi mogu nastati iz hrane zbog prisustva pesticida, aditiva, konzervansa, aerozagađenja, dima cigara, zagađenja vode i sl. Mogu nastati i iz prirodnih procesa koji se odvijaju u našem organizmu koji nastaju razgradnjom proteina (amonijak) ili otpadne materije jetre (oksalati). Zbog bogatih nutricijenata , antioksidanata, vitamina i vlakana moringa izvlači i eliminiše otrove povećavajući frekvenciju probave i uriniranja. Kalcijum je neophodan za eliminisanje oksalata iz organizma i sprečavanju gomilanja u debelom crevu.
NAČIN KORIŠĆENJA
Kubanski naučnici preporučuju jednu kesicu od 3 gr dnevno, osušenog praha lista moringe, direktno dodajući u već pripremljenoj i skuvanoj hrani ohlađenoj za jelo, kao što su: supe, čorbe, potaži, salate, gotova jela, sosevi i prelivi, paste, muslI, sokovi, smutiji i slično.
Sadržaj kesice možete rasporediti u više obroka dnevno ili ga iskoristite odjednom u jednom obroku. Može se pripremiti i kao čaj, ali u rashlađenu prokuvanu vodu između 50-60 °C treba staviti kako se ne bi uništili termolabilni nutrijenti.
Drvo života – MORINGA
Pogledajte emisiju o MORINGI – poznatoj i kao drvo života
Šta je moringa, njeno dejsta, zdravsteni benefiti i mnoge druge informacije možete saznati iz ovog videa…

Zašto je MORINGA drvo života
Funkcija imunog sitema je da štiti organizam od mikroorganizama: virusa, bakterija, gljivica, parazita i njihovih toksina koji oni luče. Naš imuni sistem ih prepoznaje i u telu protiv njih započinje reakciju koja se zove imuni odgovor. Moringa pomaže u proizvodnji antitela kao i u podizanju imunološkog sistema na najviši nivo. Sadrži aminobutrinsku kiselinu, GABA, koja je glavni neurotransmiter.

Posebno ističemo polifenole, supstance koje sintetizuju samo biljke, kao sto je kvercetin. Takođe bioflavonide koji blokiraju upalne procese i stvaranje kancerogenih ćelija. Moringa sadrži citokin zeatin, protein koji je veoma važan za jačinu i dužinu imunog odgovora. Poboljšava pravilan razvoj i rast ćelija, usporava proces starenja i sprečava oštećenja ćelija.
ESENCIJALNE AMINO KISELINE
Moringa ima 10 neesencijalnih i 8 esencijalnih amino kiselina. Neesencijalne može sam organizam da proizvede ili ih i moringa ima i vrlo su važne za zdravlje čoveka. Esencijalne amino kiseline su amino kiseline koje se ne mogu sintetisati u organizmu već se moraju uneti putem hrane. One su gradivni blokov naših proteina i igraju glavnu ulogu u našim fiziološkim procesima vezano za oporavak od bolesti, energiju, funkciju mozga, raspoloženju i slično. Moringa ima svih 8 esencijalnih amino kiselina.
Najvažnija aminokiselina koja snadbeva organizam sumporom, koji sprečava opadanje kose (utiče na folikule kose i podstiče rast kose), kože i noktiju. Smanjuje masnoću jetre, štiti bubrege i snižava iritaciju bešike.
Mozak ga koristi da bi proizveo norepinefrin, hemijsku supstancu koja prenosi signale između nervnih ćelija i mozga. On nas drži budnim i opreznim, umanjuje bolove i osećaj gladi, deluje kao antidepresiv i poboljšava pamćenje.
Obezbeđuje sastojke za proizvodnju ostalih biohemijskih supstanci koje su neophodne telu, od kojih se neke koriste za proizvodnju energije, stimulansa za veliki mozak. Učestvuje u proizvodnji hemoglobina i reguliše nivo šećera u krvi.
Učestvuje u procesu pravilne apsorpcije kalcijuma i pomaže u stvaranju kolagena koji je važan za hrskavice i vezivna tkiva. Takođe podstiče proizvodnju antitela, hormona i enzima. Pravi ravnotežu nutricijenata što smanjuje virusne infekcije.
Podiže imunološki sistem. Smanjuje simptome migrenozne glavobolje, smanjuje anksioznost i depresiju, smanjuje nesanicu. Takođe blagotvorno deluje u smanjenju rizika arterijskih i srčanih spazama.
Važan je kod moždanih funkcija. Povezuje sinapse, poboljšava oštrinu uma i koordinaciju mišića.
Važan je deo kolagena, elastina i proteina gleđi. Važna je za prevenciju stvaranja masti u jetri i podsticanje normalne funkcije digestivnog i crevnog trakta. Podstiče metabolizam i asimilaciju.
Neophodan je za stvaranje antitela, hormona, enzima i vezivnog tkiva. Važan je za pravilan rast i razvoj skeleta dece, a za odrasle je važan jer pomaže apsorpciju i skladištenje kalcijuma, učestvuje u stvaranju kolagena i drugih vlaknastih proteina neophodnih za obnavljanje tkiva.
MORINGA IMA
6x više CINKA od BADEMA
15x više KALIJUMA od BANANA
17x više KALCIJUMA od MLEKA
25x više GVOŽĐA od SPANAĆA ali 20x manje OKSALATA od kolicine sadržane u spanaću
10x više vitamina A i 4x više BETA KAROTENA
6X više AMINO KISELINA od BELOG LUKA
3X jači ANTIOKSIDANSI od ARONIJE
5X više DIJETETSKIH VLAKANA od POVRĆA
2X više POLIFENOLA od CRVENOG VINA
50X više vitamina B2 od SARDINA
50X više B3 od KIKIRIKIJA
4X više B1 od SVINJSKOG MESA
4x više HLOROFILA od ZELENE PŠENICE
100X više GABA od INTEGRALNOG PIRINČA
1000X više ZEATINA od bilo koje druge BILJKE