Prevazilaženje izazova koje donosi artritis postaje lakše uz pravo znanje i pristup. Zaronite u ovaj sveobuhvatan vodič kako biste razumeli oboljenje, otkrili efikasne strategije samopomoći, shvatili ulogu ishrane i istražili transformirajuću moć vežbanja u ublažavanju uticaja artritisa.

Šta je Artritis?

Artritis je zapaljenje zglobova, koje se manifestuje kao oticanje, ukočenost, crvenilo i bol. Može zahvatiti različite zglobove u telu, uključujući ramena, kolena i donji deo leđa. Ovo zapaljenje može biti posledica različitih uzroka, uključujući povredu, prekomernu upotrebu ili druge osnovne uslove.

Upoznajte Vašu Bolest

Posvetite vreme razumevanju kakav tip artritisa imate (npr. Osteoartritis, Reumatoidni Artritis, Ankilozirajući Spondilitis, Fibromialgija, Giht). Znanje vam može vratiti osećaj kontrole nad vašim životom i zdravljem.

Posetite svog lekara opšte prakse ili fizioterapeuta što je ranije moguće kako biste dobili pravilnu dijagnozu. Ako se ne leči, artritis može postati sve gore, zato se pobrinite da tražite pomoć svog lekara ili fizioterapeuta kako biste videli koja intervencija bi vam najbolje odgovarala. Najbolji način da živite dobro sa artritisom je da blisko sarađujete sa vašim timom za zdravstvenu zaštitu (lekari, farmaceuti, fizioterapeuti, radni terapeuti, podijatri itd.).

Otkrijte strategije za unapređenje ličnog razvoja putem samopomoći.

Postoji mnogo tretmana za ublažavanje bola i ukočenosti i usporavanje razvoja vašeg artritisa. Ono što funkcioniše za jednu osobu možda neće delovati za drugu, pa možda morate isprobati različite tehnike dok ne pronađete ono što vam najbolje odgovara.

Šta mogu da uradim da upravljam svojim bolom?

Mudro koristite lekove/dopune ishrane.

Mnoge različite vrste lekova/dopuna ishrane mogu pomoći da se kontroliše bol artritisa. Vaš lekar ili farmaceut mogu vam pomoći da razumete koji lekovi/dopune ishrane su pravi za vas i kako ih najbolje koristiti.

Vežbanje

Istraživanja su pokazala da redovna odgovarajuća fizička aktivnost može pomoći u smanjenju bola. Takođe održava pokretljivost zglobova, jača mišiće kako bi podržali zglobove, smanjuje stres i poboljšava san. Zdravstveni profesionalac (npr. fizioterapeut ili stručnjak za vežbanje) ili vaš lekar mogu vam pomoći da osmislite program koji vam odgovara.

Koristite toplotu i hladnoću

Benefiti toplote i hladnoće za artritis još nisu dokazani istraživanjem. Međutim, ovi tretmani su umirujući i sigurni kada se koriste pažljivo. Nanošenje toplote 15 minuta opušta mišiće i stimuliše cirkulaciju krvi. Nanošenje hladnih tretmana, kao što su obloge sa ledom, na bolno područje 15 minuta može biti posebno korisno za vrele, natečene zglobove, kao što je tokom ‘napada’. Pitajte svog lekara ili fizioterapeuta da li je toplina ili hladnoća bolja za vas.

Masaža

Postoji ograničena naučna istraživanja koja pokazuju da masaža privremeno može poboljšati bol i pokretljivost zglobova i mišića. Pobrinite se da maser ima iskustva u radu sa osobama koje imaju artritis.

Tehnike uma

Obučen profesionalac, kao što je psiholog, može vam pomoći da naučite tehnike opuštanja i suočavanja sa bolom kako biste bolje upravljali svojim bolom. Neki od ovih tehnika uključuju:

Opuštanje – Tehnike opuštanja, kao što su duboko disanje, vođena mašta (mentalne slike) i postepeno opuštanje mišića, mogu vam pomoći da smanjite stres i napetost mišića.

Smanjenje stresa putem Mindfulness-a – Pomaže vam da postanete svesni misli koje mogu biti preuveličane ili nekorisne, a zatim kako da na njih odgovorite.