BOLESTI DANAŠNJICE – GASTROINTESTINALNI PROBLEMI

Gastritis je pojam koji se odnosi na grupu patoloških stanja koja imaju jednu zajedničku osobinu: zapaljenje sluzokože želuca. Nažalost, tegobe u želucu – gastrointestinalni problemi javiljaju se današnje vreme sve češće kao posledica nezdrave ishrane i stresnog načina života.

KOJI SU NAJČEŠĆI ZNACI I SIMPTOMI GASTROINTESTINALNIH POREMEĆAJA?

Stomak vam se nadima nakon jela? Imate osećaj sitosti nakon manje porcije od onih na koje ste navikli? Slabi vam apetit, imate mučninu i gubite na težini? Javlja se gorući bol u gornjem delu stomaka, peckanje i žarenje? Kada se savijete, kiseli sadržaj vam se vraća u jednjak i u usnu duplju? Ukoliko se ove tegobe jave pojedinačno ili kombinaciji i traju duže od 3 dana, pravac kod lekara. Verovatno imate gastritis – upalu želuca.

ŠTA UZROKUJE GASTROINTESTINALNE PROBLEME?

Zid želuca je zaštićen od dejstva HCL sluzokožom koja ga oblaže. Gastritis nastaje kad se ta barijera ošteti usled čega se javlja upala želudačnog tkiva. Prvi razlog svih slučajeva nastanka gastritisa je bakterija Helicobacter pylori. Drugi najčešći razlog za nastanak gastritisa je uzimanje lekova protiv bolova, takozvanih nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL). Gastritis takođe nastaje i zbog neadekvatne ishrane, konzumiranja brze hrane, izbegavanja kuvanih jela, preobilnih obroka, konzumiranja velike količine alkohola, stresa, nervoze…

KAKO SE MOGU LEČITI GASTROINTESTINALNI PROBLEMI?

Helicobacter pylori se leči kombinacijom više lekova – leka koji koči kiselinu – inhibitor protonske pumpe i dva antibiotika. S obzirom da se leči antibioticima, sprovođenje terapije mora biti pod strogom kontrolom lekara. Terapija čira na želucu zavisi od uzroka čira. Većina se može lečiti, a neki zahtevaju i hiruršku intervenciju. Pravilno lečenje podrazumeva i striktno pridržavanje terapije koju je prepisao lekar i njeno sprovođenje do kraja, kao i promenu načina ishrane i životnih navika. U slučaju da je ulkus izazvala bakterija Helicobacter pylori, obolele osobe treba da oblažu sluznicu zaštitnim slojem, smanje kiselost želuca i uzimaju preparate koji će da unište uzročnika.

MOŽE LI STRES IZAZVATI GASTROINTESTINALNE PROBLEME?

Stres, koji u današnje vreme vreba iza svakog ćoška, loše utiče i na organe za varenje. Kako je najveći autoimuni sistem smešten u stomaku, pod uticajem stresa, javljaju se i brojni gastrointestinalni problemi. Kratkoročno, stres može izazvati bolove u stomaku, mučninu i dijareju. Dugoročno, dugotrajni stres može pogoršati hronične bolesti kao što je sindrom iritabilnog creva i gorušica.

KAKO DA IZBEGNEM STOMAČNE PROBLEME I IZLEČIM STOMAK?

Promene u ishrani i načinu života mogu da naprave veliku razliku!
Danas, na raznim mestima možemo pročitati savete o ishrani kod problema sa želucem. A nama je na jelovniku glavna masna, ljuta, pržena, začinjena hrana, svinjetina i piletina. Odjednom, hrana na koju smo navikli je zabranjena. Pa šta onda jesti?
Prvi savet je naći meru. Svaki čovek je individua. Pratite svoj organizam. Osetite kako radi, koja vam hrana prija.

ISHRANA KOD GASTROINTESTINALNIH PROBLEMA

Kupujete nemasna mesa (teletinu, jagnjetinu i junetinu). Ukoliko se ne odričete svinjetine, onda birajte nemasne delove (but, krmenadle). Piletina je dosta masna zbog koncetrata kojim se pilići hrane, pa birajte domaću živinu.

U širokom luku izbegavajte suhomesnate proizvode, posebno one dimljene i dosta začinjene. Nisu dozvoljeni parizeri i kobasice svih vrsta, konzervirana hrana, uključujući i konzerviranu ribu.

Dozvoljene su sve vrste morskih riba ( npr. skuša), ali bi trebalo ređe konzumirati rečnu ribu, posebno šarana koji je izuzetno masan.

Koristiti mlečne proizvode sa manje masnoće i manje soli.
Od povrća je gotovo sve dozvoljeno u kuvanom obliku, ali mahunarke generalno ljudima koji imaju probleme sa varenjem ne prijaju (grašak, pasulj…). Kiseo kupus i kelj, turšija, jaki začini, ljuto i uopšte kiselo takođe im ne prijaju.

U cilju zaštite od povremene gorušice, slatkiše bi trebalo preskočiti, naročito torte, kolače, čokolade i pepermint.
Kafu, cigarete i alkohol, gazirane i zaslađene napitke izbegavajte.

Način pripreme hrane igra bitnu ulogu. Zdravija je kuvana i pečena. Hrana pržena u dubokom ulju ili je možda ukusnije, ali šteti zdravlju.
Hranu žvaćite temeljno. Uzimajte više manjih obroka, a poslednji oko 4 sata pre spavanja.
Vodite računa o telesnoj težini.

MOŽE LI SE GASTRITIS IZLEČITI?

Gastritis se može izlečiti ako se dijagnostikuje i izleči osnovni uzrok (uzroci) nastanka gastritisa.
Navike u ishrani i izbor hrane igraju značajnu ulogu u pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna ishrana pomaže uspostavljanju boljeg varenja jer smanjuje bol i nelagodu.