Intervju sa Prof. dr Nebojšom Tasićem – Istina o holesterolu

Molimo Prof. dr Nebojšu Tasića, da nam da neke savete u vezi zdravog holesterola.

Kada nam doktor kaže: “Visok Vam je holesterol”, u nama se automatski upali neka lampica za opasnost, mada možda i nismo u potpunosti sigurni kako holesterol može naškoditi našim arterijama. Uz vašu pomoć ćemo otkriti šta je holesterol, kakvu funkciju ima u našem telu i kako ga držimo pod kontrolom.

Šta je holesterol?

Dr. Tasić: Reč holesterol može zvučati zastrašujuće, ali holesterol je neophodan za zdravo i normalno funkcionisanje tela. Mnogi ljudi misle da se holesterol unosi hranom. Holesterol je vrsta masnoće koja se proizvodi u jetri, a unosi se i hranom.

Zašto nam je potreban holesterol?

Dr.Tasić: Telo proizvodi holesterol koji je važan za formiranje ćelijskih membrana u mozgu, nervima, mišićima, koži, jetri, crevima i srcu. Holesterol je potreban za sintezu hormona kao i za stvaranje žučnih kiselina koje vam pomažu u varenju hrane.

Kako deluje holesterol?

Dr.Tasić: Zamislite belu, rastopljenu sveću: tako izgleda holesterol. Kreće se po telu glavnim nosačem, lipoproteinom niske gustine (LDL) i lipoproteinom visoke gustine (HDL). Količina holesterola u krvi može se utvrditi krvnim testom.

Šta je dobar holesterol?

Dr.Tasić: HDL se naziva „dobar“ holesterol, jer pomaže u zaštiti od bolesti srca tako što skuplja i odnosi višak holesterola iz ćelija, uključujući arterije, i vraća ga nazad u jetru, odakle se ili razgrađuje ili izbacuje iz tela. Što su vam viši nivoi HDL-a, to je bolje.

Šta je loš holesterol?

Dr.Tasić: LDL prenosi holesterol u ćelije kojima je potreban. Ako LDL holesterola ima u višku, on se taloži na zidovima krvnih sudova i nastaje ateroskleroza pa je zato on “loš”. Taloženje holesterola može da prouzrokuje bol u grudima, srčane bolesti, srčani udar, moždani udar i probleme sa bubrezima i cirkulacijom.

Koja hrana sadrži loš holesterol?

Dr.Tasić: Najbolje je izbegavati hranu sa visokim sadržajem masti – masnu svinjetinu, govedinu i jagnjetinu, prerađeno meso poput salama i kobasica kao i paštete, grickalice, prženu hranu na ulju, šećere, torte, kolače, keks i peciva.

Šta doprinosi visokom holesterolu?

Dr.Tasić: Unos hrane sa visokom količinom zasićenih i trans masti, masna mesa, mlečni proizvodi visoke masnoće, pečeni proizvodi, slatki proizvodi, sve to povećava nivo holesterola. Pušenje, prekomerna težina i nedostatak fizičke aktivnosti takođe su nezdrave životne navike.

Koji zdravstveni rizici su direktno povezani sa visokim holesterolom?

Dr.Tasić: Visok nivo holesterola može da dovede do oderđenih zdravstvenih problema, posebno do nastanka kardiovaskularnih bolesti, srčanog ili moždanog udara.

Koji su efikasni načini za smanjenje holesterola?

Dr.Tasić: Promena ishrane je obično prvi korak ka snižavanju holesterola. Smanjite žitarice, šećere i prženu hranu i povećajte obroke vlaknastog voća i povrća. Cilj je jesti ribu dva do tri puta nedeljno i ograničiti konzumiranje alkohola. Dodatak kubanskog policosanola, može pomoći poboljšanju nivoa holesterola povećanjem HDL (dobrog) holesterola i smanjenjem LDL (lošeg) holesterola unutar normalnog raspona holesterola.