Ako ste ikada osećali da vam je stomak napet i pun, verovatno ste iskusili nadimanje. Ovo je čest problem, a postoji više faktora koji mogu pridoneti njegovom nastanku, kao što su zatvor, unos vazduha prilikom jela, prejedanje i povećanje telesne težine.

Takođe, postoji niz zdravstvenih problema koji mogu dodatno pogoršati vaš probavni sistem i uzrokovati nadimanje, kao što su:

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), sindrom iritabilnog creva (IBS), celijakija, prekomerni bakterijski rast u tankom crevu, rak jajnika, intolerancija na gluten ili laktozu.

Takođe, određene namirnice takođe mogu uzrokovati nadimanje. Ako primetite da se osećate neprijatno naduto nakon obroka, možda je vreme da razmotrite vrstu hrane koju konzumirate. Evo nekoliko namirnica koje mogu doprineti nadimanju i neke koje ga mogu ublažiti.

Namirnice koje izazivaju nadimanje

Kupusnjače: Kelj, brokoli i kupus su vrste kupusnjača koje sadrže rafinozu, šećer koji stvara gasove i izaziva nadimanje. Međutim, redovno konzumiranje ovih namirnica može dugoročno pomoći.

„Cyndi Sass, nutricionista i urednica za ishranu u Health magazinu, kaže da konzumiranje hranljivih namirnica bogatih vlaknima može ojačati i unaprediti vaš probavni sistem, čineći ga manje podložnim nadimanju. Dakle, slobodno nastavite jesti zeleno povrće. Da biste olakšali varenje, možete pokušati da povrće pripremate na pari. „Kuvanje bilo kojeg povrća omekšava vlakna i smanjuje zapreminu jer deo vode ispari, tako da zauzima manje prostora u gastrointestinalnom traktu“, objašnjava Sass.

Mahunarke: Pasulj, leća, sočivo i grašak su poznati kao namirnice koje izazivaju gasove. Iako sadrže dovoljno proteina, takođe sadrže šećere i vlakna koja telo ne može apsorbovati, što dovodi do stvaranja gasa i nadimanja.

Kombinovanjem mahunarki sa lako svarljivim integralnim žitaricama kao što su pirinač ili kvinoja, i unošenjem dovoljno vode, telo će se postepeno navikavati na bogatu ishranu vlaknima, što može smanjiti simptome.

„Ako redovno konzumirate voće, povrće, orašaste plodove, integralne žitarice i mahunarke, manje će vam smetati nego ako ih jedete povremeno“, napominje Sass.

Mlečni proizvodi: Ako primetite da ste naduti nakon što ste pojeli nekoliko kriški sira ili posudicu žitarica sa mlekom, možda ste intolerantni na laktozu. Osobe koje imaju intoleranciju na laktozu nemaju potrebne enzime za

razgradnju laktoze (šećera prisutnog u mlečnim proizvodima). Kada se to dogodi, može doći do stvaranja gasa u gastrointestinalnom traktu, što dovodi do nadimanja.

Da biste izbegli ovu situaciju, možete se opredeliti za mnoge alternativne proizvode bez laktoze ili mleka. Takođe, možete probati tablete sa laktozom kao što su Lactaid, koje pomažu telu da svari hranu koja sadrži laktozu.

Namirnice bogate FODMAP-ima: Neki proizvodi sadrže velike količine ugljenih hidrata, što može doprineti stvaranju viška gasova i nadimanju. To se dešava jer telo ne može potpuno da vari neke od ugljenih hidrata prisutnih u ovim proizvodima.

Ovi ugljeni hidrati se nazivaju FODMAP-ima (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli). Namirnice bogate FODMAP-ima sadrže ugljene hidrate koje tanko crevo ne može potpuno da apsorbuje. Kada se ovi nesvareni ugljeni hidrati nagomilavaju, privlačeći višak gasa i tečnosti, to dovodi do nadimanja.

Slana hrana: Konzumiranje visokonatrijumske hrane može izazvati zadržavanje vode, što vas može naduvati.

Izbegavanje natrijuma nije tako jednostavno kao ne korišćenje soli. Oko 90% Amerikanaca konzumira više natrijuma nego što je preporučeno. Preporučena dnevna količina natrijuma je:

2.300 miligrama dnevno za većinu odraslih i 1.500 miligrama dnevno za odrasle osobe starije od 50 godina i odrasle osobe sa dijabetesom i visokim krvnim pritiskom.

Hrana koja sadrži gluten: Neki ljudi sa celijakijom doživljavaju autoimuni odgovor (kada imunološki sistem tela slučajno napada samo sebe) nakon što konzumiraju gluten – protein prisutan u pšenici, ječmu i raži. Drugi ljudi mogu imati netoleranciju na gluten bez prisustva celijakije.

Crni luk i beli luk: Crni luk i beli luk sadrže rastvorljiva vlakna nazvana fruktani. Telo nije posebno dobro u varenju hrane koja sadrži fruktane, što može dovesti do nekoliko problema sa varenjem.14 Neki ljudi imaju intoleranciju na fruktane. Kao i kod netolerancije na gluten, kada fruktani fermentišu u crevima, privlače vodu u debelo crevo, što uzrokuje nadutost i gas.

Lubenica: Neke voće često izazivaju nadutost zbog visokog sadržaja fruktoze. Fruktoza je prirodni šećer koji vaše telo ne vari lako, ponekad uzrokujući višak gasa. Lubenica je bogata fruktozom – sadrži oko 10 grama u samo jednoj kriški.

Najbolja hrana za nadutost

Pokušajte sa hranom koja je niska u FODMAP-ima, što može pomoći da se ublaži nadutost. Evo nekih namirnica koje su najbolje za nadutost.

Krastavac: Ljudi koriste krastavce da smanje oticanje ispod svojih očiju – a možete ih jesti da isto uradite za svoj stomak. Ovo povrće sadrži kvercetin, flavonoidni antioksidans koji pomaže smanjenju otoka, prema rečima Sass.

„Krastavci su pokazali da inhibiraju aktivnost proinflamatornih enzima“, dodala je Sass. Dakle, isecite ih na kolutove, jedite ih kao takve ili zamenite gazirane napitke čašom vode sa krastavcem.

Špargla: Špargla je superhrana za ublažavanje nadutosti – pola šolje sadrži oko 63 grama vode koja može hidrirati telo, pomoći vam da mokrite i eliminisati sve viškove vode kako biste olakšali nelagodnost i nadutost.

Takođe sadrži prebiotike koji pomažu u podržavanju rasta „dobrih“ bakterija. Ovo pomaže održavanju zdrave ravnoteže u vašem digestivnom sistemu kako biste sprečili ili smanjili gas.

Pirinač: Ključno je ograničiti konzumiranje skrobnog povrća poput krompira i kukuruza kako biste jeli zdravo i smanjili nadutost. Jedini skrob koji ne izaziva gas je pirinač.

Ako želite dodati skrob u ishranu, birajte pirinač umesto kukuruza ili krompira kako biste izbegli osećaj nadutosti i gasa.

Banane: Jedna srednja banana sadrži 9% preporučene dnevne količine kalijuma. Hrana bogata kalijumom sprečava zadržavanje vode regulišući nivo natrijuma u vašem telu i tako smanjuje nadimanje izazvano viškom soli.

Banane takođe sadrže vlakna, koja mogu olakšati ili sprečiti zatvor.

„Nadutost može biti uzrokovana i zatvorom“, napomenula je Sass. „Ako ne možete eliminisati otpad iz GI trakta, postajete ‘začepićeni’, kako to kažemo, što može dovesti do osećaja nadutosti.“

Jogurt sa probioticima: Probiotici, dobri mikroorganizmi u vašem crevnom sistemu, pomažu regulisanju varenja i promovišu opšte zdravlje vašeg digestivnog trakta. Možete uzimati probiotičke suplemente, ali možete ih i dobiti kroz obrok.

Dakle, jedite jogurt sa aktivnim kulturama kako biste smanjili nadutost. Ako želite dodati malo slatkoće, koristite malo meda, džema ili granole.

Đumbir: Đumbir sadrži enzim za varenje zingibain, koji pomaže vašem digestivnom sistemu da razgradi proteine. Ovo jedinjenje potencijalno pomaže boljem varenju hrane, smanjujući nadutost, gas ili zatvor.

Ako već osećate nadutost, verovatno ne želite jesti – pa umesto toga, pijte domaći čaj od đumbira: Potopite nekoliko kriški seckanog đumbira u šolju vrele vode pet do deset minuta.

Brzi pregled

Postoji mnogo uzroka nadimanja, ali ponekad to može biti samo hrana koju jedete. Ako imate problema sa nadimanjem, pogledajte svoju ishranu. Možda ćete želeti da zamenite namirnice poput jabuka, mlečnih proizvoda ili kupusnjača sa namirnicama kao što su banane, šargarepe i jogurt.

Ako promena ishrane ne pomogne, obratite se zdravstvenom provajderu kako biste utvrdili uzrok vašeg nadimanja. abexol 30 tableta

Uz sve navedene savete o tome koje namirnice izbegavati ili uključiti u ishranu kako biste se izborili sa nadutošću, važno je napomenuti da postoji i prirodno rešenje koje vam može pomoći. Pčelinji vosak, koji se tradicionalno koristi u ishrani već hiljadama godina, može biti od pomoći u zaštiti želudačne sluznice, smanjenju oštećenja izazvanih različitim faktorima i poboljšanju gastrointestinalnih tegoba.

Najnovija istraživanja su potvrdila da dodatak ishrani poput Abexola može da pomogne u sprečavanju simptoma kao što su gastritis, gorušica, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Osim toga, Abexol može zaštititi organizam od štetnih efekata oksidativnog stresa i slobodnih radikala, što je ključno za očuvanje zdravlja gastrointestinalnog trakta.

Zato, osim što pravilno birate namirnice koje konzumirate, razmislite i o dodacima ishrani kao što je Abexol, koji vam može pomoći da se izborite sa nadutošću i unapredite svoje opšte zdravlje.