Koračanje prema unapređenju fizičkog blagostanja ne svodi se samo na oblikovanje savršenog tela ili traganje za novim fitnes dostignućem. Radi se o negovanju duboke povezanosti između fizičkog zdravlja i mentalne dobrobiti. Duboko zaronite u četiri ubedljiva načina na koja vaši izbori za fizičko blagostanje mogu izazvati pozitivne talase na vašem mentalnom horizontu.

Veza između stabilnog mentalnog zdravlja i fizičke vitalnosti je predmet dugog istraživanja i pokazalo se da nosi obilje koristi. Evo četiri pristupa na koja briga o fizičkom zdravlju može povoljno uticati na vašu mentalnu dobrobit.

1.Aktivnost

Između vežbanja i mentalnog zdravlja postoji direktna veza, iz mnogo razloga. Fizička aktivnost oslobađa dopamin, ključan za regulaciju raspoloženja. Da li ste ikada primetili koliko se dobro osećate NAKON treninga? To je ono što nazivamo „euforija trkača“. Možda nije uvek prijatno tokom vežbanja, ali osećaj postignuća uz oslobađanje dopamina stvara snažan efekat. Osobe koje redovno vežbaju verovatno su generalno srećnije osobe.

Fizička aktivnost takođe sagoreva kalorije. To znači da ćete, ukoliko se bavite vežbanjem, verovatno održavati zdravu indeksnu masu tela (BMI). Održavanje zdravog BMI-a često dovodi do boljeg izgleda i osećaja. Gojaznost i depresija često idu ruku pod ruku. Veza između ovih stanja je obostrana; prisustvo jednog povećava rizik od razvoja drugog – upravljanje jednim stanjem može pozitivno uticati na drugo. Savet za Aktivnost: Pronađite fizičku aktivnost koja vam zaista prija. To će povećati verovatnoću da ćete je redovno praktikovati.

 

2. Ishrana

Vaša ishrana je ključna. Ono što unosite u telo utiče na vaše osećaje, izgled, energiju i raspoloženje. Različite namirnice imaju sposobnost da utiču na nas na različite načine – na primer, ugljeni hidrati daju energiju, dok proteini održavaju sitost. Održavanje uravnotežene ishrane pomaže očuvanju ravnoteže telesne kompozicije i verovatno podiže samopouzdanje.

Voće i povrće su bogati mikronutrijentima; vitamini i minerali značajno utiču na rad mozga i regulaciju raspoloženja.

Savet za Ishranu: Veći deo namirnica nabavljajte van supermarketa, kao što su voće, povrće, jaja, meso i mlečni proizvodi.

 

3. San

Dobar noćni san ima mnogo dublje posledice na naše živote nego što možete zamisliti. Tokom sna se dešava mnogo ključnih procesa. Nivo kortizola (hormona stresa) se smanjuje, parasimpatički nervni sistem preuzima kontrolu (opuštanje i varenje, za razliku od borbe ili bega), a sećanja od prethodnog dana se obrađuju i skladište. Loš kvalitet sna i depresija su često povezani prema istraživanjima. Često, poboljšanje jednog dovodi do poboljšanja drugog. Bilten za Mentalno Zdravlje sa Harvarda navodi da „Problemi sa snom, nekada posmatrani samo kao simptomi, zapravo mogu doprineti psihičkim poremećajima“. Osobe koje slabo spavaju daleko su sklonije razvoju ozbiljnih mentalnih bolesti, uključujući depresiju i anksioznost, u poređenju sa onima koji dobro spavaju.

Savet za San: Iđite na spavanje i budite se svakog dana u isto vreme. To će vam pomoći da brže zaspite – naše telo voli rutinu.

 

4. Hidratacija

Što više vode imamo u organizmu, to bolje. Ovo pravilo važi u svakom kontekstu. Našem telu je voda potrebna za preživljavanje, a svi sistemi u telu bolje funkcionišu kada smo dovoljno hidrirani. Unosite najmanje 2,5 litra vode dnevno za optimalno funkcionisanje. Nedovoljna hidratacija može uzrokovati promene raspoloženja, glavobolje i uticati na sposobnost koncentracije. Naš mozak je sačinjen od oko 75% vode. Kada dođe do blage dehidracije, protok krvi i cirkulacija su usporeni, što znači manje kiseonika dostiže sve delove tela, uključujući mozak. Kako dehidracija napreduje, kognitivna funkcija se dodatno narušava. Savet za Hidrataciju: Nosite sa sobom flašu vode da biste povećali šanse da tokom dana unosite dovoljno tečnosti.

Redovno vežbajte. Unosite voće i povrće svakodnevno. Posvetite se kvalitetnom snu. Pijte vodu. Brinite se o sebi. Vaše mentalno (i fizičko) zdravlje će vam biti zahvalno.