Od održavanja odbrambenog zida protiv mikroba do brze reakcije na posekotine ili modrice, naš imunološki sistem marljivo radi kako bi nas održao zdravim. Ali šta se dešava kada imamo osećaj da naš imunološki sistem nije u najboljoj formi? Može li se išta preduzeti da se to promeni?

Dobra vest je da postoji mnogo toga što možemo učiniti kako bismo ojačali naš imunološki sistem. Objašnićemo šta imunološki sistem radi, zašto je tako važan i načine kako ga možete poboljšati putem zdrave ishrane, promena u načinu života, vitamina i suplemenata.

Šta je imunološki sistem?

Imunološki sistem je prirodna odbrana tela od infekcija. Sastoji se od velike mreže organa, ćelija, proteina i hemikalija koje štite naše telo od bakterija, virusa, toksina i drugih napadača. Kada imunološki sistem oseti ove napadače, aktivira imunološki odgovor kako bi zaštitio naše telo od nepoželjnih supstanci.

Delovi imunog sistema

Imunološki sistem se deli na dva dela – prirodni imuni sistem s kojim smo rođeni i adaptivni imuni sistem koji se razvija tokom vremena dok telo dolazi u kontakt sa različitim faktorima.

Ova dva dela imunog sistema sastoje se od različitih organa, ćelija i proteina koji zajedno rade kako bi zaštitili naše telo, uključujući:

Adenoide, antitela, koštanu srž, limfne čvorove, limfne sudove, sluzne membrane, pajerove ploče, kožu, slezinu, timus, tonzile, bela krvna zrnca, zašto je snažan imunološki sistem važan.

Zdrav imunološki sistem može nas zaštiti od bolesti, pomoći nam da se izborimo sa infekcijom ako se razbolimo i ključan je za opšte zdravlje. Imunološki sistem uči o mikrobima sa kojima smo došli u kontakt i razvija antitela. Ta antitela mogu da zaštite telo od istih vrsta mikroba u budućnosti, što znači da ćemo manje verovatno oboleti ili ćemo imati blaže simptome ako se razbolimo.

Kada naš imunološki sistem ne funkcioniše kako treba, može da napadne nepotrebno kada nema prisutnih mikroba ili da ne uspe da zaustavi napad nakon što su invazivni mikrobi eliminisani. Autoimune bolesti, alergije i njihovi odgovarajući simptomi neki su primeri kako ovi neželjeni napadi mogu uticati na telo.

Pokazatelji snažnog imunog sistema

Svako ima jedinstveno iskustvo kada je reč o svom telu i opštem zdravlju, ali postoje neki znaci koji mogu razlikovati one sa snažnim imunim sistemom od drugih. Osobe sa snažnim imunim sistemom su sklonije brzom oporavku nakon povrede ili bolesti, osećaju manji umor i imaju dobro zdravlje creva.

Takođe, imaju tendenciju da budu manje podložni sezonskim prehladama i virusima, što dodatno potvrđuje snagu njihovog imunog sistema.

Pokazatelji slabog imunog sistema

Osobe koje su u riziku da imaju slab imuni sistem često su starije ili pate od hroničnih stanja kao što su bolest srca, dijabetes ili rak. Ove osobe mogu biti imunokompromitovane – što znači da njihovo telo ne može dobro da se bori protiv invazivnih mikroba. Osobe sa oslabljenim imunim sistemom su sklonije stanjima kao što su anemija, autoimune bolesti i veća učestalost infekcija.

Kako prirodno ojačati svoj imunološki sistem

Postoji mnogo toga što možemo da učinimo kako bismo prirodno ojačali naš imunološki sistem. Od hrane koju jedemo do svakodnevne rutine, mnogi faktori mogu pozitivno uticati na naš imunološki sistem. Upotreba ili konzumiranje prirodnih suplemenata, kao što je moringa: Moringa Oleifera – Drvo Života koje Vraća Snagu Imunološkom Sistemu!

Prirodna tajna za jak imunitet

Moringa se u Bibliji spominje na četiri mesta kao drvo života. Od davnina se koristi kao prirodni lek za različite bolesti, za povećanje energije, te kao izuzetna hrana za bebe, odrasle osobe i starije osobe. Svi delovi moringe su korisni, ali listovi sadrže najviše hranljivih sastojaka, uključujući preko 90 važnih nutrijenata. Ljudima je potrebno 40 različitih nutrijenata kako bi očuvali svoje zdravlje, a moringa sadrži sve ove složene sastojke, uključujući 8 esencijalnih i 10 neesencijalnih aminokiselina, vitamine, minerale, vlakna i hlorofil. Moringa hrani imunološki sistem tela zahvaljujući idealnoj kombinaciji ovih sastojaka, jačajući prirodnu odbranu organizma i štiteći ga od mikroorganizama poput virusa, bakterija i parazita.

Imunološki sistem ima ključnu ulogu u zaštiti organizma od mikroorganizama poput virusa, bakterija, gljivica i parazita, kao i njihovih toksina. Moringa pomaže u poboljšanju proizvodnje antitela i jačanju imunološkog sistema. Takođe sadrži GABA, glavni neurotransmiter, polifenole koji blokiraju upalne procese i formiranje kancerogenih ćelija, citokin zeatin za pravilan razvoj ćelija i usporavanje procesa starenja. Moringa je bogata amino

kiselinama, uključujući 8 esencijalnih amino kiselina koje su ključne za zdravlje čoveka.

Sve to čini Moringu izuzetno moćnom biljkom za jačanje imunološkog sistema.

NAČIN KORIŠĆENJA

Kubanski naučnici preporučuju jednu kesicu od 3 gr dnevno, osušenog praha lista moringe, direktno dodajući u već pripremljenoj i skuvanoj hrani ohlađenoj za jelo, kao što su: supe, čorbe, potaži, salate, gotova jela, sosevi i prelivi, paste, muslI, sokovi, smutiji i slično.

Sadržaj kesice možete rasporediti u više obroka dnevno ili ga iskoristite odjednom u jednom obroku. Može se pripremiti i kao čaj, ali u rashlađenu prokuvanu vodu između 50-60 °C treba staviti kako se ne bi uništili termolabilni nutrijenti.